Website JC Sporting Neerpelt


Leeftijd

De minimum leeftijden voor het behalen van de kyu-graden zijn de volgende:
• 5 de kyu ( geel) volgens de goedkeuring van de leraar. Programma geel
• 4 de kyu (oranje) 9 jaar worden in het lopende kalenderjaar. Programma oranje
• 3 de kyu (groen) 11 jaar worden in het lopende kalenderjaar. Programma groen
• 2 de kyu (blauw) 13 jaar worden in het lopende kalenderjaar. Programma blauw
• 1 ste kyu (bruin) 15 jaar worden in het lopende kalenderjaar. Programma bruin
De graadverhogingen worden aan de federatie meegedeeld te worden, en staan in de club onder de bevoegdheid van de hoofdtrainer.

Examens

  • Er zijn twee examenmomenten per jaar voor het behalen van de gele, groene, blauwe en bruine gordel. Voor de zwarte gordel gelden er andere regels. Zie hierna.
  • Deze examen worden afgenomen door de trainers in de club zelf
  • Examen periodes zijn:
    • Februari
    • Juni

Voorbereiding

• Hoe voorbereiden
o Gedurende het jaar worden alle technieken aangeleerd en geoefend tijdens de trainingen. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk aan de trainingen deel te nemen.
o Enkele trainingen voor de examendata wordt er extra aandacht besteed aan de te kennen technieken voor de gordel die je wenst te behalen.

• Ben je er klaar voor
o In overleg met de trainers wordt er besloten of je klaar bent voor het afleggen van een examen. Ben je er nog niet klaar voor of ben je niet geslaagd tijdens een vorige examen? Niet getreurd het eerstvolgende examenmoment mag je opnieuw proberen. Er zijn geen beperkingen in het aantal pogingen voor een andere gordel.

 

 

Zwart

Weg naar de zwarte band.
Voor de kyu-graden (van wit tot en met bruin) worden de examens binnen de eigen club afgenomen. Om in aanmerking te komen voor het afleggen van deze examens wordt er een minimumleeftijd gehanteerd en zal men op regelmatige basis aanwezig moeten zijn op de trainingen.
Het examen voor de zwarte gordel (en de verdere dan-graden) vindt niet meer plaats in de club, maar zal door een jury van de Vlaamse judofederatie afgenomen worden. Er zijn 2 wegen om deel te mogen nemen aan dit examen: de wedstrijdweg en de technische weg.

Wedstrijdweg
Om langs de wedstrijdweg de zwarte gordel (1ste tot en met 5de dan-graad) te behalen, moet men de nodige SDS-punten (shodan-shiken-punten) behalen op de hiervoor erkende tornooien.

Voor wie?
Vanaf U18 (15 jaar worden in het lopende kalenderjaar) en de graad van 1ste kyu (bruine gordel) bezitten.

Programma via wedstrijdweg.

Hoe scoor ik 1 SDS-punt?
• 1 SDS-punt:
Bij een overwinning tijdens de Olympische spelen, het wereldkampioenschap en het Europees kampioenschap op gelijk welke graad.
Bij een overwinning, met ippon of waza-ari, op gelijke of hogere graad, tijdens het provinciale, regionale of nationale kampioenschap, individueel of per ploeg.
Ook op de Flanders judocup, het open van Arlon voor dames, het open van Visé voor heren, Open Belgian-clubteams van Schaarbeek en officiële internationale wedstrijden (als afgevaardigde van de VJF of KBJB).
Tijdens de tsukinami-shiai, bij een overwinning, met ippon of waza-ari.

Hoeveel SDS-punten moet ik behalen voor graadverhoging?
Dit kan zijn:
• 6 ippons op één tsukinami-shiai
• 10 SDS-punten in verschillende wedstrijddagen
• 6 SDS-punten in verschillende wedstrijddagen (voor 1ste Dan vanaf 22 jaar).

Tsukinami Shiai te Zele.
De tsukinami-shiai wordt 8 maal per jaar door de Vlaamse Judofederatie georganiseerd: september, oktober, november, december, februari, maart april en mei.
Voor wie Weging:
1ste kyu's 9.00 tot 9.30 uur
1ste dan's 9.30 tot 9.45 uur
2de dan's 9.45 tot 10.00 uur
3de, 4de dan's 9.45 tot 10.00 uur

De wedstrijdweg is voor de meeste judoka's de snelste weg naar het examen aangezien je de bruine gordel kan behalen vanaf 15 jaar (technische weg start pas vanaf 20 jaar).
Vanuit onze vereniging raden we dan ook ieder lid aan om regelmatig deel te nemen aan wedstrijdjes (deze zijn er voor alle leeftijden en niveau's). De ervaring die je hier opdoet zal de jacht op de SDS-punten aanzienlijk vergemakkelijken.

 

Technische weg
Om langs de technische weg de zwarte gordel te behalen, moet men actieve aanwezigheden hebben op technische-trainingen en kata-trainingen.

Voor wie?
Vanaf 20 jaar en de graad van 1ste kyu (bruine gordel). Dit is voornamelijk voor judoka's die geen wedstrijden mogen doen of te oud zijn voor wedstrijd.
De aanwezigheden worden opgetekend op de daarvoor voorziene gele technische kaart.

Programma via technische weg.

Pedagogische activiteiten van de Vlaamse Judofederatie.
De VJF organiseert technische- en kata-trainingen.
De provinciale kata training gaat maandelijks door in elke provincie (niet in juni, juli en augustus) en is toegankelijk vanaf 3de kyu.
De regionale kata-training gaat maandelijks door in de drie regio's, centraal, oost en west (niet in juni, juli en augustus) en is toegankelijk vanaf 1ste dan.
De regionale technische-training gaat maandelijks door in de drie regio's, centraal, oost en west ( niet in januari, juni, juli en augustus) en is toegankelijk vanaf 1ste kyu.
Deze activiteiten mogen ook door andere judoka's gevolgd worden, hun aanwezigheid moet niet genoteerd worden op een technische kaart.
PKT Prov. Kata Training: Genk.
RKT Regionale Kata Training: Zele, Laakdal.
HKT Hogere graden Kata Training: Zele.
RTT Regionale Technische Training: Zele, Laakdal.

EXAMEN voor 1ste DAN.

RESULTAAT VOORBEREIDINGSTIJD LEEFTIJD
Op 1 shiai 6 ippons geen 16 jaar worden
10 SDS-p geen 16 jaar worden
6 SDS-p 1 jaar 22 jaar worden
ZONDER 2 jaar 23 jaar worden
Doktersattest + 40 jaar (6 maand)

ZONDER is de technische weg: hier moet men op zijn technische kaart (per jaar) aan 3 PKT en 3 RTT voldoen (dus 6PKT + 6RTT in totaal).

De kalender voor zowel tsukinami-shiai als bovenstaande trainingen is terug te vinden op de VJF-website en natuurlijk ook altijd in het judocontact (krijgt elk lid thuisgestuurd).